keskiviikko 30. toukokuuta 2018

OPPITUNTI 6 ARKKITEHTISUUNNITELMAT


Arkkitehtisuunnitelmat ovat kokonaisuus, joka pitää sisällään luonnospiirustukset, rakennuslupapiirustukset sekä toteutusta varten laadittavat työpiirustukset.

Luonnospiirustukset

Luonnospiirustukset tehdään asiakkaan toiveiden mukaan. Toiveita kartoitetaan yhteisessä palaverissa, jossa käydään perinpohjaisesti läpi rakennuttajan toiveita ja niiden perusteella arkkitehti tekee ehdotuksen rakennuttajalle. Palaveriin on hyvä valmistautua etukäteen tekemällä tilaohjelma, josta kerroin tarkemmin oppitunnilla 3. Yhdessä käydään läpi tilaluettelo ja toiveet sekä keskustellaan perheen arjesta. On tärkeää, että arkkitehti tietää jonkin verran perheen elämästä, jotta hän pystyy huomioimaan perheen tarpeet suunnitelmissa. Arkkitehdin pitää tietää myös taloa varten varattu budjetti, jotta se pystytään huomioimaan talon suunnittelussa. Rakennusmateriaalia ei tarvitse olla päätettynä luonnossuunnittelua aloitettaessa, sen suhteen päätös tehdään monesti vasta talopaketti-/runkokilpailutuksen jälkeen.

Luonnossuunnitelmat sisältävät karkean tonttisuunnitelman, pohjapiirrokset, leikkauksen/leikkauksia ja julkisivut. Lisäksi arkkitehti tekee monesti talosta 3d-mallin, joka havainnollistaa hyvin miltä talo tulee näyttämään visuaalisesti.

Aluksi arkkitehti käy aina tontilla tutustumassa sen ominaisuuksiin. Luonnossuunnittelu lähtee yleensä liikkeelle tontin suunnittelusta, jossa arkkitehti hahmottelee rakennusten ja tontin toimintojen sijoitukset. Sen jälkeen taloa aletaan suunnittelemaan tarkemmin. Itse teen yleensä ensin pohjapiirrokset sekä niiden rinnalla leikkausta/julkisivua, jotta ajatellun rakennuksen massoittelun ja hahmon pystyy esittämään myös rakennuttajalle. Kun pohjat on saatu pääpiirteiltään rakennuttajan toiveiden mukaisiksi, päästään suunnittelemaan julkisivuja tarkemmin. Arkkitehdin käyttämästä ohjelmasta riippuen 3d-malli muodostuu joko samanaikaisesti muiden suunnitelmien kanssa tai se tehdään lopuksi ja sen perusteella voidaan muokata tarvittaessa muita suunnitelmia.

Pääsuunnittelija käy esittelemässä luonnoksia myös rakennusvalvonnassa, jotta saadaan varmuus, että suunnitelmat ovat suurilta linjoiltaan hyväksyttävissä ja näin itse rakennuslupaprosessi sujuu kitkattomammin. Nykyään ainakin suurimpien kaupunkien rakennusvalvonnat vaativat, että hankkeesta on käyty ennakkoesittely lupakäsittelijän kanssa ennen luvan jättämistä. Mielestäni se on järkevää joka tapauksessa, jotta lupakäsittelyn aikana suunnitelmiin ei tule ainakaan suuria muutoksia.

Luonnospiirustuksilla pyydetään tarjoukset talotoimituksesta/materiaaleista ja runkourakasta ja kilpailutuksen päätteeksi tehdään päätös runkomateriaalista/toimittajasta. Materiaali ja toimittaja on hyvä olla tiedossa lupakuviin siirryttäessä, jotta ne pystytään piirtämään toteutuksen mukaisesti ja myöhemmin ei tarvita ainakaan sen takia muutoslupaa.

Tässä erään suunnittelemani kohteen luonnospohjat:




Rakennuslupapiirustukset

Rakennuslupapiirustuksiin tehtyjä luonnossuunnitelmia tarkennetaan ja lisäksi laaditaan pinta- ja hulevesisuunnitelma, katujulkisivupiirustus, kerrosalakaaviot ja tarvittavat laskelmat. Piirustukset myös päivitetään vastaamaan valittua runkomateriaalia. Pohjiin suunnitellaan mm. esteettömyysmääräysten mukaiset asiat, poistumistiet, korot, ikkunoiden määritykset  ja kiintokalusteet. Julkisivuihin määritetään värit ja materiaalit (mikäli tätä ei ole tehty jo luonnosvaiheessa), piirretään maanpinnat pintavaaituksen mukaisesti, kattoturvatuotteet, kattotikkaat ja korot. Leikkaukseen määritetään rakennetyypit u-arvoineen kaikille rakennusosille, lisätään korot, mahdolliset hormileikkaukset ja maanpinnat. Asemapiirustus on yleensä luonnosvaiheessa aika raakile ja siihen tulee paljon lisää tietoa mm. pintojen rakenteet, korot lattioille, nurkille ja piha-alueille, asemakaavamääräykset, pinta-alalaskelmat, mahdolliset tukimuurit ja aidat sekä kunnallistekniset liitokset. Lisäksi tontista laaditaan erillinen pinta- ja hulevesisuunnitelma, jossa selvitetään miten kyseisiä vesiä hallitaan. Siinä esitetään mm. maanpintojen muotoilut, sadevesi- ja rännikaivot, laskelmat vesien määristä sekä mahdolliset viivytys-/imeytysrakenteet.

Tässä saman kohteen lupapohjat:

 


Työpiirustukset

Työpiirustusten vuoro on kun rakennuslupa on saatu. Joskus niitä tehdään jo lupakäsittelyn kanssa rinnakkain jos aikataulu rakentamisen aloitukselle on tiukka, mutta silloin on toki riskinä, että lupakäsittelyn aikana mahdolliset muutokset pitää päivittää useampiin piirustuksiin. Työpiirustuksiin lupapiirustuksia täsmennetään edelleen ja sen lisäksi laaditaan ikkuna- ja ovikaaviot sekä julkisivudetaljit. Pohjapiirroksiin mitoitetaan ikkuna- ja oviaukot sekä väliseinät ja suunnitellaan alakattojen korkeudet sekä päivitetään mahdolliset rakenne- ja lvi-suunnittelun mukanaan tuomat muutokset. Ikkuna- ja ovikaavioissa määritellään niiden ominaisuudet kuten ikkunoiden avattavuus, turva- ja kaidelasit, tarkat mitat, kätisyydet ja mahdolliset palo-osastoinnit. Yleisiä julkisivudetaljeja ovat räystäs-, kaide- ja pielirakenteet. Myös katoksista ja mahdollisista julkisivutehosteista tehdään detaljit.

Esimerkkikohteen työpohjat:
 
Lähtötiedot arkkitehdille

Tilaohjelman ja toiveiden lisäksi arkkitehdille pitäisi antaa lähtötiedoiksi seuraavat:
Kartta-aineistot
Pohjatutkimus (jos on jo teetetty)
Liitoskohtalausunto
Poikkeuslupa/suunnittelutarveratkaisupäätös (jos sellainen on)
Mahdolliset rasite- ja hallinnanjakosopimukset


Suunnittelun kesto

Arkkitehtisuunnittelun kesto vaihtelee kohdekohtaisesti, mutta karkeasti eri vaiheiden kesto on yleensä suurin piirtein tällainen:
Luonnosvaihe 1-2kk
Lupapiirustukset 2 viikkoa
Työpiirustukset 4 viikkoa
Kun huomioidaan luonnospiirustusten jälkeinen kilpailutusvaihe, johon yleensä kuluu vähintään kuukausi, suunnittelun aloituksesta rakennusluvan jättämiseen kuluu n. 3-4 kuukautta. Suunnitteluun kuluvaan aikaan vaikuttaa paljon minkälaisella tahdilla rakennuttaja kommentoi saamiaan suunnitelmia. Joskus halutaan rauhassa pohdiskella asioita kauemmin, jolloin suunnittelu edistyy hitaammin.

Arkkitehtisuunnitelmien hinta

Arkkitehtisuunnittelun hinta perustuu pitkälti kohteen kokoon sekä tarvittaviin suunnitelmiin. Suunnitelmien hinta on sidoksissa myös suunnittelijan pätevyyteen ja maantieteellisellä sijainnilla on myös jonkin verran merkitystä. Pääkaupunkiseudulla noin 200 neliön kokoisen talon arkkitehtisuunnittelun saa pätevältä suunnittelijalta n. 6000-9000€  hintaan. Hinta sisältää yleensä kaikki talon rakentamiseen tarvittavat arkkitehtisuunnitelmat.

Lisähintaa voi muodostua, jos jo hyväksyttyjä suunnitelmia lähdetään rakennuttajan toiveesta muuttamaan tai arkkitehdilla halutaan teettää jotain tarjouksen ulkopuolisia töitä. Arkkitehti voi myös rajoittaa luonnossuunnitelmien versioiden määrää, jolloin lisäkustannusta voi syntyä jos määrä on rajoitettu esimerkiksi kolmeen kierrokseen ja tuona aikana suunnitelmista ei ole muodostunut hyväksyttävää suunnitelmaa. Kaikilla ei tällaista rajoitetta kuitenkaan ole ja se yleensä ilmenee jo arkkitehdin tarjouksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti