perjantai 20. huhtikuuta 2018

RUNKOMATERIAALI VALITTU


Meille oli alusta asti selvää, että talostamme tulee kivitalo. Olimme todella tyytyväisiä edellisen talomme runkomateriaaliin ja julkisivun huoltovapaus sekä kivitalon visuaalinen ilme oli se mitä tältäkin taloltamme halusimme. Harkon valintaa puolsi myös se, että talomme alin kerros on osittain maan alla ja siten vähintään se on tehtävä harkolla tai betonilla, joten on luonteva ratkaisu jatkaa samalla materiaalilla kattoon asti. Kivitalon jälleenmyyntiarvo on myös seikka jolla oli meille painoarvoa.

Myöskään harkkotyyppiä ei tarvinnut juurikaan pohdiskella, betonivaluharkolla vain yksinkertaisesti tulee mielestämme paras runko. Sen vahvempaa ja lujempaa harkkoa ei ole  ja esimerkiksi maanpaineseinät onnistuvat ilman vahvistuksia. Kaikki kiinnitykset saa tehtyä seiniin helposti ja jämäkästi. Seinät ovat samaa materiaalia anturasta kattoon jolloin ei törmätä eri materiaalien erilaisen elämisen aiheuttamiin ongelmiin. Mielestämme myös rakentamisen työjärjestys on looginen kun sähkö- ja putkivedot asennetaan harkkojen latomisen yhteydessä seinän sisään ja seinän valun jälkeen seinää ei tarvitse enää roilota eikä paikkailla. Jos jotain haasteita valuharkossa on niin sen kanssa sähkö- ja lvi-suunnitelmien on oltava viimeisen päälle mietittyjä ja työ on myös tehtävä huolellisesti niiden mukaisesti, koska unohtuneen sähkörasian roiloaminen betoniseinään on varsin työlästä. Myös harkkojen leikkaaminen työmaalla on kovuutensa takia työläämpää, jonka takia harkkomitoitus on otettava huomioon jo suunnitteluvaiheen mitoituksessa. Talon päämitat sekä aukotukset suunnitellaan harkolle sopivaan moduuliin, jolla vähennetään harkkojen katkaisun tarvetta. Valuharkko on hieman kalliimpi materiaali kuin esimerkiksi kevytsoraharkko, mutta meistä runko on talon tärkeimpiä osia ja siihen kannattaa satsata.

Valuharkkoja myy Lammin Kivitalo, Lakka, HB-Betoni ja Luja-betoni. Kokemuksemme perusteella päätimme kilpailuttaa vain Lakan ja Lammin. Meidän valintamme oli Lammi, koska heidän harkolla oli toteutettu Veikkolan talommekin ja kaikki ajatuksemme toimituksesta ja harkosta olivat positiivisia. Lammi Kivitalo on myös arvostetuin ja luotetuin brändi, jolla on sitten aikanaan positiivinen vaikutus jälleenmyyntiarvoon. Heidän harkko on myös erittäin mittatarkka mikä helpottaa rakentamista ja vähentää seinien tasoittamisen määrää. Olen myös työn kautta todennut, että heidän toimintatapansa on pitkälle hiottu ja käytännönasiat toimivat moitteettomasti.

Lammi tarjoaa yleensä melko pitkälle viedyn paketin, johon sisältyy harkkojen lisäksi mm. anturamuotit, ikkunat, ovet, portaat, piiput ja vesikaton materiaalit. Meidän tapauksessa toimitussisältö on vähän suppeampi, koska välipohjat ja portaat tehdään meille paikalla valettuna joten toimitukseemme ei siis sisälly yleisimmin käytettyjä ontelolaattoja. Syynä tähän on se, että eri tasoissa olevat lattiat on työteknisesti helpompi tehdä valettuina ja se on myös hieman kustannustehokkaampi ratkaisu meidän tapauksessa. Valettuna välipohjasta tulee massiivisempi kuin ontelosta, joka parantaa ääneneristävyyttä eri kerrosten välillä. Portaamme eivät ole betonielementtiportaiden mitoitusten mukaiset ja niitä on sen verran monessa osassa, että on järkevämpää tehdä ne paikan päällä.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti