torstai 5. huhtikuuta 2018

OPPITUNTI 1 Kuinka selvitä rakennusprojektista täysissä järjissään?


Ota yksi askel kerrallaan. Jos projektin alkuvaiheessa murehdit jo mistä ottaa räystäskourut tai minkälainen hyötysuhde ilmanvaihtokoneessa pitää olla niin vähintäänkin saat siitä hirveän stressin aikaiseksi. Etene johdonmukaisesti askel askeleelta ja selvitä asiat yksi kerrallaan.

Käytä ammattilaisia apunasi. Rakentaminen vaatii paljon tietoa ja kokemusta. Jos et itse sitä jo valmiiksi omaa, osta sitä. Mikäli et ole saanut rakentamisen alan koulutusta tai hankkinut vastaavia tietoja kokemuksen kautta, älä kuvittele, että hankit tuon tiedon hetkessä. Jotta pääset hankkeessasi kunnialla loppuun asti, tulet tarvitsemaan ympärillesi melko suuren joukon eri osa-alueiden ammattilaisia. Ensimmäisenä tarvittava henkilö on arkkitehti tai rakennuttajakonsultti. Myöhemmin tarvitaan vähintään rakenne-, lvi- ja sähkösuunnittelija, pääsuunnittelija, vastaava mestari ja tietysti varsinaisen rakennustyön urakoitsijat. Lisäksi pientalon suunnittelijatiimiin kuuluu monesti sisustus-, valaistus- ja pihasuunnittelija. Voit käyttää arkkitehdin apua alkuvaiheessa esimerkiksi tonttien arvioinnissa. Hän osaa tulkita sinulle kaavamääräyksiä, kertoa mitä millekin tontille voi/kannattaa rakentaa, miten rakennukset kannattaa sijoittaa tontille ja ovatko toiveesi toteutettavissa kyseiselle tontille. Rakennuttajakonsultilta taas saat tukea hankkeesi kustannuksiin liittyen, kuten rahanarvoista tietoja erityyppisten perustusten kustannuksista ja muista tontin ominaisuuksista rakennustekniseltä kannalta. Ilman näitä ammattilaisia voit päätyä ostamaan tontin, johon ei järkevästi saa sijoitettua toivomaasi 1-kerroksista taloa tai perustamiskustannukset haukkaavat budjetistasi liian suuren osan.

Älä usko kaikkia ja kaikkea. Tulet huomaamaan, että neuvoja ja faktoja tulee kaikkialta, lähes jokainen tietää rakentamisesta jotakin. Suhtaudu kuitenkin varauksella, sillä kaikki ei aina ole oikeaa tietoa. Naapurin Jussi ei välttämättä tiedä mikä on paras tapa perustaa talo eikä juuri rakentanut ystäväsi välttämättä tiedä mikä on paras runkomateriaali. Materiaalitoimittaja kehuu oman tuotteensa maasta taivaisiin, mutta ei toki muista kertoa tuotteen huonommista ominaisuuksista. Netin keskustelupalstoilla törmää myös mitä ihmeellisimpiin väittämiin. Samaa talotoimittajaa saattaa joku kehua maasta taivaaseen ja toinen haukkua maanrakoon. Vaihteleeko talotoimittajan laatu niin paljon vai onko kommentoijien asenteissa eroa? Toki jos jostain toimijasta on paljon negatiivista kirjoittelua, saattaa se oikeasti viestiä ongelmista. Ideaalitilanteessa sinulla on tukenasi luotettava ammattilainen, keneltä voit kysyä sinua mietityttävistä asioista.

Älä tee liian tiukkaa aikataulua. Olet varmaan kuullut joskus "jouluksi kotiin" lausahduksen? On ihan turha asettaa tuollaisia tiukkoja takarajoja talon valmistumiselle. Miksi asettaa itsensä hirveään aikataulupaineeseen koko rakennusajaksi? Tulee se joulu seuraavanakin vuotena ja kysymys on kuitenkin vain kolmesta päivästä (ja tämän sanoo todellinen joulufanaatikko, joka alkaa ostamaan joululahjoja jo elokuussa). Lisäksi kiireessä vaanii rakennusvirheen vaara. Ongelmia voi aiheuttaa esimerkiksi jos rakenteet eivät ehdi kuivua kunnolla kun aletaan pinnoittamaan liian nopeasti. Toki jonkinlainen aikataulutus pitää tehdä, mutta siitä on syytä tehdä riittävän väljä ja loppupäätä ei kannata sitoa liian tarkasti johonkin tiettyyn päivämäärään. Karkeasti ajateltuna talon rakentamiseen kannattaa varata vuosi. Jos rakentaminen aloitetaan keväällä, hyvä tavoite muutolle on vuoden päästä keväällä. Toki taloja voidaan ja rakennetaankin nopeampaan tahtiin varsinkin elementtitaloina, mutta nyt olikin kysymys siitä miten vältät turhaa stressiä projektin aikana. Asennoidu siis ainakin aluksi tuohon vuoteen.

Jätä budjettiin varaa ylimääräisiä kustannuksia varten. Vaikka kuinka budjetoisit ja ammattilainen laatisi hyvän kustannusarvion, muista että se on aina arvio. Yllättäviä kuluja, joihin ei pysty varautumaan voi aina ilmaantua matkan varrella. Maaperätutkimus voi olla tehty vain tontin osalle ja putkikaivannon matkalla voikin tulla vastaan kallio, joka joudutaan louhimaan. Tai tulee niin sateinen kesä, että kaivantoja joudutaan tukemaan tavallista enemmän. On siis hyvä varautua jonkin verran budjettia suurempaan lainaan oman mielenrauhan säilyttämiseksi.

Arvioi järkevästi oman työsi osuus. Jos käyt täyspäiväisesti ansiotyössä ja perheessäsi on 4 alaikäistä lasta, voi olla haastavaa osallistua rakentamiseen vaikka taitoa olisikin. Mieti tarkkaan kuinka paljon oikeasti haluat ja pystyt käyttämään vapaa-aikaasi rakentamiseen. Olen nähnyt surullisia erimerkkejä, joissa taloa rakennetaan omin voimin eikä vielä 5 vuoden päästäkään ole päästy muuttamaan kun rahkeet ei vaan yksinkertaisesti riitä. Ainahan voit sitten tehdä enemmän kuin alkuun ajattelit ja saat ylimääräistä säästöä kustannuksiin.
 
Palkkaa hyvä vastaava mestari. Hän on työmaalla ainoa ihminen, joka on oikeasti sinun puolellasi ja valvoo sinun etujasi. Esimerkiksi talotoimittajan kautta tuleva vastaava ei ole oikea ratkaisu. Hän on silloin jollakin tavalla sidoksissa toimittajaan ja on epäselvää kumman puolen hän ottaa mahdollisessa riitatilanteessa. Suosittelen myös haastattelemaan vastaavaehdokkaan entisiä asiakkaita ja kysymään kokemuksia kyseisestä henkilöstä. Erityisen tärkeä tieto on kuinka paljon vastaavaa on työmaalla näkynyt. Jos hän on käynyt tontilla koko projektin aikana 10 kertaa lähinnä lakisääteisissä tarkastuksissa, on se aivan liian vähän. Hyvä vastaava on perillä suunnitelmista, tontin ominaisuuksista ja osaa tarvittaessa kommentoida mikäli joku asia on järkevämpää tehdä toisin kuin suunnitelmissa. Vastaavilla on myös hyvä kontaktiverkosto mm. urakoitsijoista ja lisäksi useimmilta voi ostaa lisäpalveluna erilaisia rakennuttamiseen liittyviä tehtäviä kuten tarjousvertailuja ja urakkasopimusten laadinnan.
 
Sopikaa selkeästi työjako. Kun työjako on selvä, niin on tiedossa mitä pitää itse hoitaa ja vältytään päällekkäisyyksiltä ja ehkäpä muutamalta riidaltakin. Meillä työnjako on tällainen. Minä teen arkkitehtisuunnitelmat, hoidan pääsuunnittelijan roolin, selvitän ja kilpailutan materiaaleja, etsin kaikki sisustukseen liittyvät materiaalit ja tarvikkeet. Mies tekee rakennesuunnitelmat ja teknisen puolen valinnat, hankkii rakennusmateriaaleja ja hyviä tyyppejä työmaalle uurastamaan sekä tietysti osallistuu rakentamiseen.

Monet asiakkaani ovat olleet vähän jännittyneitä alkuvaiheessa, että mitenkähän tästä selvitään loppuun asti kun ei ole aiemmin rakennuttanut taloa. Ja voin kertoa, että hyvin ovat selvinneet! Yksikään talo ei ole jäänyt rakentamatta sen takia, etteivät olisi osanneet. Jotkut projektit ovat jääneet suunnittelun asteelle, mutta syynä siihen ovat olleet muutokset perheen taloudessa, avioero tai mielen muuttaminen tontin suhteen. Uskallan myös väittää, ettei talon rakentaminen aiheuta avioeroa. Jos liitto ei yhtä rakennusvuotta kestä niin kyllä se ero tulisi ennen pitkään muutenkin. Rohkeasti vaan matkaan siis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti