sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

MEIDÄN PIKKU PLÄNTTI


Tonttimme sijaitsee merellisessä Helsingin Jollaksessa. Tuo meren läheisyys sai meidät tarttumaan juuri tähän tonttiin vaikka siinä monia suunnittelullisia haasteita olikin tiedossa. Meidän tontin ja rannan välissä on yksi omakotitalotontti sekä ulkoilureitti. Rinteen ansiosta merelle näkyy melko kivasti ja se on luonnollisesti huomioitu talon suunnittelussa. Alue on hyvin rauhallista ja melko arvostettua pientaloseutua ja myös kulkuyhteydet ovat hyvät lasten kouluja ja vanhempien töitä ajatellen. Poika pääsee yhdellä bussilla Herttoniemeen kouluun ja tytär bussi + metroyhdistelmällä Etu-Töölöön.
 
Tontti on jaettu hallinnanjaolla kahteen osaan, josta meidän osuus on 507 neliötä. Rakennuspaikka on pohjoisrinteessä ja maanpinta laskee merelle päin noin kerroksen verran. Tontille oli haettu valmiiksi rakennuslupa kahdelle talolle, mutta meille tuo ratkaisu ei ollut ideaali, joten laitoimme suunnitelmat täysin uusiksi ja haimme uuden rakennusluvan viime keväänä. Maaperä on kalliota ja talon paikka oli jo ostaessamme valmiiksi louhittu, mutta suunnitelmien muuttamisen takia joudumme hieman suurentamaan louhittua monttua. 

 
 
Tontin suurin haaste on vähäinen rakennusoikeus. Meillä on alkuun käytössämme rakennusoikeutta vain 118 neliötä + 18 neliötä autosuojaa varten sekä 12 neliötä askartelutilaa. Tein ennen ostotarjouksen jättämistä muutamia pikaisia pohjaluonnoksia varmistuakseni, että kaikki toivomamme tilat saadaan mahtumaan. Alueelle tuleva uusi asemakaava kasvattaa rakennusoikeutta ja sen jälkeen käytössämme on 188m2 + nuo lisäneliöt. Koska rakentaminen aloitetaan kuitenkin ennen kaavan vahvistumista, on suunnitelmissa huomioitu tuleva rakennusoikeus ja kuinka se saadaan mahdollisimman helposti otettua käyttöön ilman talon pohja-alan laajentamista. Lisäksi hyödynnämme rinnettä ja teemme kellarikerroksen, josta saadaan lisää kaivattuja neliöitä.
 
Pohjoisrinne ei ole paras mahdollinen ilmansuunta rakennuspaikaksi, mutta huolellisella suunnittelulla se on hyvin ratkaistavissa. On siitä jopa hyötyäkin. Isot lasipinnat meren suuntaan ovat siis pohjoiseen, jolloin aurinko ei porota niihin eikä lämmitä taloa kesäisin. Parvekkeita ja terassia tulee kolmelle sivulle, jolloin aina johonkin voi mennä nauttimaan auringonpaisteesta.
 
 
 
Pohjoispuolen tontilla on nyt vanha 1-kerroksinen omakotitalo ja pihasauna, jotka oletettavasti tullaan purkamaan lähitulevaisuudessa ja niiden tilalle nousee todennäköisesti jonakin päivänä kaksi tai kolme 2-kerroksista pientaloa. Tämä oli siis huomioitava talon suunnittelussa niin, että talot eivät peitä meidän merinäköalaa oleellisimmista tiloista. Asiaa auttaa, että tuo naapuritontti on alempana rinteessä ja sen rakennusten lattiakorot tulevat olemaan kerrosta alempana meidän taloon nähden. Kaava myös rajoittaa rakennusten korkeutta, joten talojen korkeus pysyy maltillisena. Sekä tontin pieni koko että merinäköalan säilyttäminen johtivat itsestään selvään ratkaisuun, että taloon tehdään kellarin päälle kaksi kerrosta, jolloin ainakin ylimmän kerroksen merinäkymä säilyy esteettömänä tulevaisuudessakin.
 
Pihamme tulee siis olemaan pieni ja se oli kovin toivottuakin Veikkolan ison ja työlään pihan jälkeen. Ajatuksena on muutenkin tehdä siitä mahdollisimman helppohoitoinen ja esimerkiksi nurmikkoa ei laiteta ollenkaan. Jonkin verran istutuksia, kunttaa, puhdistettua kalliota ja helppohoitoisia pintamateriaaleja. Vähän pitää olla jossain perennoja ja sipulikasveja, että pääsee keväisin työntämään sormensa multaan. Puutarhassa touhuaminen on varsin rentouttavaa kunhan hoidettava alue on järkevän kokoinen eikä siihen tarvitse uhrata aikaa päivätolkulla kuten edellisessä talossamme. On kiva ehtiä viikonloppuisin tekemään muutakin kuin heiluttamaan haravaa.

1 kommentti: