maanantai 23. huhtikuuta 2018

OPPITUNTI 3 TILAOHJELMA JA TOIVEET


Kun on jonkinlainen käsitys siitä, minkä kokoisen talon budjetti mahdollistaa, voi alkaa pohtimaan miten nuo neliöt halutaan käyttää ja tarkistaa, että kaikki toivotut tilat saadaan mahtumaan budjetin raameihin. Paras tapa on tehdä tilaohjelma ja samalla voi listata muitakin taloon liittyviä toiveita. Oleellista on tässä vaiheessa pohtia niitä asioita, jotka vaikuttavat tontin valintaan. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi ihanteellinen talon kerrosluku, halutaanko oleskelupiha ehdottomasti talon rauhallisemmalle puolelle, tarvitaanko iso autotalli tai halutaanko ehdottomasti valkoiseksi rapattu talo. Tilaohjelman teko ennen tontin hankintaa on järkevää, koska sen perusteella tiedetään mikä verran tontilla pitää olla rakennusoikeutta, jotta siihen saa mahtumaan toivotut tilat ja toisaalta myös muut toiveet saattavat asettaa tontille vaatimuksia.

Budjetin laskennassa mainitsin rakennusoikeusneliöistä. Rakennusoikeuteen lasketaan huonetilojen lisäksi ulkoseinistä 250mm, joten tilaohjelmassa pitää huomioida, että ulko- ja väliseiniin kuluu n. 10-15% neliöistä. Yksikerroksisessa talossa on ulkoseinää suhteessa vähemmän kuin 2-kerroksisessa ja suorakaiteen muotoisessa talossa on suhteessa vähemmän ulkoseinää kuin monimuotoisemmassa.

Tilaohjelmassa listataan toivotut tilat ja niiden suuntaa antava koko. Tilojen neliöitä voi olla helpompi arvioida esimerkiksi selailemalla talovalmistajien katalogeja, joissa huoneet on kalustettu valmiiksi ja pystyy helpommin hahmottamaan esimerkiksi minkä kokoinen on 10 neliön makuuhuone.

2-kerroksisen 180 neliön talon tilaohjelma voisi näyttää esimerkiksi tällaiselta:
- ulko- ja väliseinät                                                  24 m2
- eteinen                                                                    7 m2
- olohuone                                                               20 m2
- keittiö                                                                    15 m2
- ruokailutila                                                            12 m2
- vanhempien makuuhuone                                    12 m2
- vanhempien vaatehuone + kh                              10 m2
- lasten mh1                                                            10 m2
- lasten mh2                                                            10 m2
- vieras-/työhuone                                                   10 m2
- kodinhoitohuone                                                     7 m2
- vessa                                                                      2 m2
- kylpyhuone                                                             5 m2
- pesuhuone                                                              5 m2
- sauna                                                                      4 m2
- tekninen tila                                                             4 m2
- varasto                                                                  12 m2
- porras                                                                     5 m2
- 2. kerroksen aula                                                    6 m2
Yhteensä                                                               180 m2

Jos huomataan, että toivottujen tilojen neliömäärä ylittää budjetin salliman neliömäärän eikä tilojen määrästä olla valmiita tinkimään, voidaan palata askel taaksepäin ja miettiä miten toiveet ja budjetti saadaan täsmäämään. Vaihdetaanko rakennuksen runkomateriaali edullisempaan lisätilan saamiseksi. Tai voidaanko tonttia harkita alueelta, josta sen saa edullisemmin. Tai voisiko autosuojalle tehdä vain tilavarauksen tontille ja rakentaa sen sitten myöhemmin jolloin talon budjettiin jäisi nyt enemmän rahaa.

Ennen toivelistan laatimista suosittelen tutustumaan erilaisiin talokirjoihin sekä netistä löytyviin kuvapalveluihin kuten Pinterestiin tai Houzz-sivustoon. Niistä saa hyviä ideoita ja kuvien perusteella on helpompi pohdiskella minkälainen ratkaisu toimisi parhaiten omiin tarpeisiin ja minkälainen tyyli miellyttää eniten omaa silmää. Listaan voi kirjata esimerkiksi toiveita tilojen keskinäisistä yhteyksistä, tilojen sijainnit kerroksittain, tilojen ominaisuuksia kuten esimerkiksi ikkunoiden ilmansuunnat, minkälaisia terasseja tai parvekkeita (katettu/kattamaton), talon arkkitehtuuriin liittyviä asioita kuten värit, kattomuoto, julkisivumateriaali, ikkunatyyppi ja mitä tahansa muita ominaisuuksia, joista unelmakotisi voisi muodostua. Tekstin lisäksi listaan voi liittää myös valokuvia toiveita selventämään. Tilaohjelma ja toivelista toimivat jatkossa myös hyvänä lähtötietona suunnittelijalle.

Kun toiveidesi talon koko ja ominaisuudet alkavat hahmottumaan, voi seuraavaksi alkaa katselemaan tontteja. Seuraavalla oppitunnilla perehdymme erilaisten tonttien ominaisuuksiin ja mitä kaikkea kannattaa huomioida ennen ostopäätöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti