perjantai 29. kesäkuuta 2018

OPPITUNTI 7 PÄÄSUUNNITTELU


Pääsuunnittelijan rooli on ehkä rakennushankkeen epämääräisin suunnittelijan rooli. Varsinkin jos pääsuunnittelija ja arkkitehti ovat sama henkilö, monesti rakennuttajalle ei edes projektin lopuksi ole selvää mikä on ollut pääsuunnittelijan osuus. Lupakuvista puhutaan myös pääpiirustuksina, joten pääsuunnittelija mielletään usein niiden tekijäksi. Pääsuunnittelija ei kuitenkaan nimityksestä huolimatta varsinaisesti suunnittele mitään.

Pääsuunnittelijan vastuut on määritelty maankäyttö- ja rakennuslaissa ja on rakennushankkeen pakollinen osapuoli. Lyhykäisyydessään pääsuunnittelija vastaa suunnittelun kokonaisuudesta ja sen laadusta. Pääsuunnittelija on siten aina parhaiten perillä suunnitelmien kokonaisuudesta. Pääsuunnittelijan toimenkuvaan kuuluu selkeästi kolme osa-alueetta: Rakennusvalvonnan kanssa asiointi, eri suunnittelualojen suunnitelmien yhteensovittaminen ja rakennustyön lopputuloksen tarkistaminen.

Yhteydenpito rakennusvalvonnan kanssa sisältää lähtötietojen selvittelyn, luonnosten ennakkoesittelyn, rakennusluvan valmistelun sekä jättämisen ja rakennusvaiheessa tarvittavien asioiden selvittämisen. Pääsuunnittelija myös osallistuu rakennusvalvonnan aloituskokoukseen. Rakennusaikaisista muutoksista hän on tarvittaessa yhteydessä rakennusvalvontaan ja hankkii tarvittaessa luvan muutoksille.

Pääsuunnittelija valvoo, että eri suunnittelualojen (arkkitehti-, rakenne-, lvi-, sähkö-, piha- ja sisustussuunnittelu) suunnitelmat muodostavat yhtenevän kokonaisuuden rakentamista koskevien määräysten mukaisesti. Lisäksi hän tarkistaa, että suunnitelmat ovat riittävän laajat. Jokainen suunnittelija kuitenkin vastaa omista suunnitelmistaan ja niiden oikeellisuudesta. Esimerkiksi rakennesuunnittelija vastaa rakennelujuuslaskelmistaan eikä pääsuunnittelija vastaa niiden oikeellisuudesta. Suunnittelijoiden kesken yhteydenpito pientalokohteissa hoituu pääsääntöisesti puhelimitse ja sähköpostilla. Suunnitelmia lähetetään suunnittelijoiden kesken ristiin ja kommunikointi tapahtuu pitkälti suunnittelijoiden kesken. Silloin jos johonkin asiaan kaivataan rakennuttajan mielipidettä, otetaan hänet mukaan keskusteluun. Pääsuunnittelija tarkastaa kaikki suunnitelmat ennen kuin niitä leimataan rakennusvalvonnassa ja hän myös valvoo, että rakenne- ja lvi-suunnitelmat on toimitettu rakennusvalvontaan kyseisen kunnan ohjeistuksen mukaisesti.

Rakentamista valvoo vastaava mestari, mutta pääsuunnittelija tarkastaa lopuksi, että kohde on rakennettu pääpiirustusten mukaisesti. Rakentamisen aluksi pääsuunnittelija käy työmaalla tarkistamassa suunnitellut lattiakorot sen jälkeen kun rakennusten nurkat ja lattiakorot on merkitty työmaalle. Jos rakennusaikana tehdään jotain muutoksia suunnitelmiin, niistä on aina oltava yhteydessä pääsuunnittelijaan, joka arvioi muutoksen toteutuskelpoisuuden ja niiden mahdollisesti tarvitsemat muut toimenpiteet ja selvitykset. Joidenkin muutosten osalta voidaan tarvita hyväksyntä myös rakennusvalvonnalta ja pääsuunnittelija huolehtii siitä. Pääsuunnittelija käy työmaalla ennen loppukatselmusta tarkastamassa suunnitelmien mukaisuuden, mutta rakennus- ja lopputarkastuksissa pääsuunnittelijan läsnäolo ei ole tarpeellista.

Pääsuunnittelijan koulutusvaatimukset ovat väljemmät kuin esimerkiksi arkkitehti- tai rakennesuunnittelijan. Rakennusvalvonta arvioi aina lupakäsittelyn yhteydessä tapauskohtaisesti sopiiko kyseinen henkilö pääsuunnittelijaksi. Pääsuunnittelijana voi toimia esimerkiksi arkkitehti tai vastaava mestari. Yleensä pääsuunnittelijana on kohteen arkkitehti, joka onkin luontevinta. Esimerkiksi luonnosten esittely rakennusvalvontaan on helpompaa kun suunnittelija voi itse neuvotella mahdollisista muutoksista lupakäsittelijän kanssa kuin jos välissä olisi joku kolmas henkilö. Arkkitehti myös tietää taustat miksi piirustukset ovat sellaiset kuin ovat ja esimerkiksi työmaa-ajan muutoksien aiheuttamat vaikutukset suunnitelmiin on helpompi arvioida kokonaisuuden kannalta. Lisäksi pääsuunnittelijan täytyy olla perillä suunnitteluun liittyvistä rakennusmääräyksistä ja tämä vaatii tietysti tietämystä niistä ja arkkitehdin koulutukseen nuo sisältyvät.

Valmistaloprojekteissa pääsuunnittelija yleensä palkataan itse. Talotoimittajat eivät siis koskaan toimi pääsuunnittelijoina tai ainakaan minä en sellaiseen toimijaan ole törmännyt. Arkkitehtisuunnittelija nimetään usein talotehtaan puolesta ja rakennuttaja hoitaa pääsuunnittelijan palkkaamisen. Näissä tapauksissa pääsuunnittelija käy läpi talotehtaan suunnittelijan tekemät piirustukset ja kommentoi niissä havaitsemiaan puutteita tai muutostarpeita. Pääsuunnittelija esittelee suunnitelmat rakennusvalvontaan ja välittää eteenpäin tiedon mahdollisista muutostarpeista talotehtaan suunnittelijalle.

Pääsuunnittelu kestää siis käytännössä koko rakennusprojektin aina suunnittelun aloituksesta lopputarkastukseen. Pääsuunnittelun hinta n. 200 neliön talolle pyörii pääkaupunkiseudulla 1500-2500€ tuntumassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti