sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

UUSIN DEKO ESITTELEE YHDEN SUUNNITTELUKOHTEISTANI

Seuraan todella tiiviisti kaikkia suomalaisia arkkitehti- ja sisustuslehtiä tietysti työni takia, mutta olen henkilökohtaisestikin todella kiinnostunut kaikkeen arkkitehtuuriin ja sisustamiseen liittyvästä. Minulta löytyy Avotakan, Plazan, Glorian kodin ym. lehtien vuosikerrat jopa 20 vuoden ajalta ja ne ovatkin yksi rakkaimmista aarteistani. Niistä on löytynyt ilokseni myös monia minun suunnittelupöydältäni lähteneitä taloja ja on aina kivaa löytää jokin omista kohteista lehdestä. Erityisen mieluisaa oli kuitenkin bongata yksi niistä oikein kansikuvajuttuna uusimmasta Dekosta, joka esittelee usein varsin trendikkäitä koteja. Varsinkin kun tuo suunnittelutyö oli yksi lemppareistani!


Talo sijaitsee Vantaan asuntomessualueella, mutta se ei ole messutalo vaan se on rakennettu vasta messujen jälkeen. Asuntomessuilla arvottiin kahden vierekkäisen tontin ostomahdollisuus kahdelle perheelle ja sattumalta minä sain suunniteltavakseni ne molemmat.

Mikä sitten teki juuri tästä kohteesta niin kiinnostavan suunnittelukohteen?

Ehkä oleellisin asia oli, että rakennuttajat olivat avoimia erilaisille ideoille ja antoivat tilaa luovuudelle. Sain lähtötiedoksi tilaluettelon ja lisäksi kävimme aluksi perinpohjaisesti läpi heidän toiveitaan mm. talon tyyliin, tilojen toiminnallisuuteen ja sijoitukseen liittyen. Mitään valmiita pohjapiirroksia ei ollut piirretty vaan minulle annettiin varsin vapaat kädet heidän määrittelemiensä puitteiden sisällä. Joskus saan suunnittelun pohjaksi asiakkailtani pohjapiirroshahmotelmia enkä ikinä kiellä näyttämästä niitä vaikka he joskus miettivätkin, että rajoittaako ne liikaa luovuuttani. Pystyn näkemään niistä monia toiveita liittyen esimerkiksi tilojen keskinäiseen sijoitteluun ja toivottuun sijoitukseen talossa ja silti lopputulos voi olla jotain ihan muuta. Joskus pohjaluonnoksen perusajatus voi olla juuri se oikea ratkaisu ja vaaditaan vain pientä viilailua. Joskus taas pohjaratkaisu ei toimi ollenkaan ja kerron sen aina suoraan perustelujen kanssa. Mielestäni se on minun velvollisuuteni ja toki suunnittelua voidaan viedä silti eteenpäin siltä pohjalta jos asiakas edelleen niin haluaa. Oman pohjapiirroksen näyttäminen ei vaikuta arkkitehdin luovuuteen vaan suurimpana riskinä on se, että asiakas on itse liian jämähtänyt omaan ajatukseensa eikä pysty olemaan avoin muille ratkaisuille vaikka niistä voisi löytyä parempiakin vaihtoehtoja. Arkkitehti katsoo asioita kuitenkin hieman eri vinkkelistä ja voi keksiä ideoita, joita itselle ei olisi tullut mieleenkään. Suosittelen siis suhtautumaan avoimesti arkkitehdin ehdotuksiin, ainahan voi palata takaisin siihen alkuperäiseen ajatukseen jos esitetty ratkaisu ei tunnu omalta.

Toinen mieluisa asia oli huomata, että meillä oli hyvin samankaltainen maku arkkitehtuurin suhteen.  Sain vierailla suunnitteluvaiheessa heidän aiemmassa kodissaan ja Karoliinan tyyli näkyi siellä vahvasti. Silloin huomasin miten monista samoista elementeistä pidämme molemmat. On jotenkin vapauttavaa kun voi suunnitella ikään kuin itselleen ja lopputuloksena syntyi koti, jossa voisin itsekin asua. Toisaalta on kyllä mahtavaa välillä suunnitella jotain ihan muuta ja poistua omalta mukavuusalueeltaan. Vaikkakin olen sitä mieltä, että suunnittelijan kädenjälki näkyy aina jollakin tavalla ja saakin näkyä. Katsokaapa vaan kuuluisien arkkitehtien; Aallon, Pietilän, Frank Lloyd Wrightin, Zaha Hadidin ym. töitä niin kyllä niistä kaikista vaan näkyy suunnittelijan oma tyyli vaikka ne olisivat kuinka erilaisia töitä. Tässäpä siis taas yksi vinkki: Valitkaa sellainen arkkitehti kenen aiemmista töistä pidätte niin lopputulos on varmemmin juuri sellainen mitä toivotte!

Kolmantena puolena oli rakennuttajaperheen äidin Karoliina Juurisen kiinnostus sisustamiseen. Talo on valmistuttuaan aina arkkitehtuurin ja sisustuksen kombinaatio ja parhaimmassa tapauksessa ne muodostavat niin saumattoman kokonaisuuden, ettei tiedä mistä toinen alkaa ja toinen loppuu. Karoliina tekee mm. stailauksia ja sisustusneuvontaa yrityksensä kautta ja on siis paljon tekemisissä näiden asioiden kanssa. Odotukseni olivat siis varsin korkealla. Eikä turhaan! Karoliina on onnistunut upeasti tukemaan sisustuksellaan talon arkkitehtuuria tai arkkitehtuuri Karoliinan sisustusta. Loppujen lopuksi on mahdotonta sanoa miten päin tämä sitten menikään ja sehän tässä kohteessa onkin niin hienoa!

Kokonaisuus on moderni, mutta silti lämpimän kodikas. Värimaailma risteilee dramaattisen mustan, valkoisen ja luonnonsävyjen välillä ja luo rauhoittavan ja hallitun tunnelman. Sisustuksessa ovat sulassa sovussa klassikot, antiikki ja Ikean huonekalut muodostaen kokonaisuudesta varsin mielenkiintoisen. Ideani pihasaunasta talon sisällä on hauska elementti ja tuo talolle omalaatuisuutta sekä ilokseni toimii myös käytännössä hyvin. Kiehtovasta suunnitteluprojektista syntyikin siis yksi suosikkitaloistani. Makupalana jaettakoon tämä yksi kuvasivu artikkelista, lopun voitte kurkata uusimmasta lehdestä!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti