sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

VÄLIOVIVALINNAT TUOTTAA TUSKAA

Väliovien suunnittelu ja kilpailutus on minulla tällä hetkellä työn alla. Niitä tulee olemaan kolmea eri tyyppiä; perusovet, piilotettavat ovet sekä lasiovet.

PERUSOVET

Oven malli saa olla melko simppeli, koska väri tulee olemaan melkoisen voimakas eli musta. Tämä onkin sitten se ainoa varma juttu. Olin jo melkein päättänyt, että ovi olisi Jeld Wenin malli Unique 501 tai vastaavan tyyppinen kehysovi kunnes törmäsin Pinterestissä mustaan vaakaviilutettuun oveen, joka taitaa nyt kuitenkin viedä voiton. Tuo viilutus tuo mustaan väriin kivasti hieman pehmeyttä ja elävyyttä. Esimerkiksi Jeld Weniltä löytyy tuollainen massiiviovena, joka on rakenteeltaan jämäkämpi kuin peruslaakaovi. Ovea on saatavilla myös pariovena sekä ääneneristysovena, jollaista olen suunnitellut pojan huoneeseen. Pelaamisen tiimellyksessä äänitaso nimittäin nousee välillä aika kovaksi...

Kilpailuttaisin ovet mieluusti mahdollisimman monelta toimittajalta, mutta yllätyksekseni huomasin, että suomalaisia väliovien valmistajia on aika vähän ja vielä vähemmän juuri tuon tyyppiselle. Mittatilauksena ovet saisi tietysti teetettyä juuri toiveiden mukaisena ja tekijöitäkin löytyisi monia, mutta hinta on todennäköisesti jotain ihan muuta. Täytyy sanoa, että kauhean paljon menee aikaa kun etsii netistä milloin mitäkin toimittajia!

Jeld Wen Unique 501 (kuva lainattu Jeld Wenin sivuilta)
Jeld Wen Stable vaakaviiluovi (kuva lainattu Jeld Wenin sivuilta). Valitettavasti viilutus näkyy kuvassa vähän heikosti.


PIILOTETTAVAT OVET

LIUKUOVET

Liukuovet ovat tulleet rytinällä markkinoille ja niitä asennetaan sekä ulko- että sisäoviksi. Sisätiloihin laitetaan paljon seinään sisään meneviä liukuovia. Niiden etuna on se, että seinätilaa ei mene hukkaan kummallakaan puolella ja oven saa kokonaan pois tieltä silloin kun sitä ei tarvita. Tällaisen oven mitoitus on huomioitava jo suunnitteluvaiheessa, jotta vierellä on riittävästi seinätilaa liukumiselle.

Meillä liukuovet kuuluvat piilotettaviin oviin ja niitä tulee 3 kappaletta. Ovet ovat valkoisia laakaovia, ajatuksena siis sulauttaa ne mahdollisimman hyvin seinärakenteeseen. Ne olemme jo tilanneet kun ovien runkoelementit tarvitaan väliseinien tekovaiheessa. Oven runko asennetaan väliseinien pystytyksen yhteydessä ja seinäelementti ja seinän runko peitetään sitten lopuksi kipsilevyllä yhtenäiseksi pinnaksi.

Liukuovitoimittajiakaan ei löydy kauhean montaa, itse pyysimme tarjoukset Liuneelta, Jeld Weniltä ja Muotolevyltä, joka tekee Eclisse ovia.
Liuneen ovet tiedän laadukkaiksi ja ne olivat selkeästi setin kalleimmat. Ovityyppejä on eri käyttötarkoituksiin ja ovia saa eri korkuisina. Liuneen verkkokaupassa on helppo katsoa eri ominaisuuksien vaikutusta hintaan.
Jeld Wenin liukuovissa kiskojärjestelmä on mielestäni vähän heppoisen oloinen ja ne olivatkin selkeästi halvimmat, alle puolet Liuneen ovien hinnasta. Ovista on olemassa ainoastaan yhtä korkeutta (n.2100mm). Nettisivuilta löytyy oville suuntaa antava hinta, mutta varsinaisen tarjouksen joutuu pyytämään joltakin jälleenmyyjältä.
Eclissen oviin olen tutustunut asuntomessuilla ja niiden rakenne vaikuttaa vankalta ja saatavilla on myös 2300mm korkea malli. Ovien hinta asettui Liuneen ja Jeld Wenin puoleen väliin. Muotolevyllä on myös nettikauppa, jossa näkee heti eri valintojen vaikutuksen hintaan. Bonuksena on sivulla koko ajan näkyvä kuva ovesta, joka päivittyy tekemiesi valintojen mukaan.

Me päädyimme valitsemaan Eclisset, niissä hinta-laatusuhde tuntuu olevan hyvin kohdallaan. Jeld Wenin ovet olisivat tietysti houkutelleet hinnallaan, mutta meillä kun on näitä teinareita, joilta ovet saattavat välillä lähteä käsistä vähän vauhdikkaammin niin halusimme satsata hieman enemmän kestävyyteen. Eclissen ovissa liukukisko on myös vaihdettavissa ilman seinän purkamista mikä on tietysti hyvä ominaisuus jos kiskoja tarvitsee vaihtaa joskus. Kylpyhuoneen oven pintaan  sovimme kosteaan tilaan sopivan maalin (tätä mahdollisuutta ei ollut nettikaupassa vaan sovittiin tämä edustajan kanssa).

PALO-OVI

Piilotettaviin oviin lukeutuu myös eteisestä autotalliin vievä ovi, jonka pitää olla palo-osastoitu. Tuo ovi tulee oikeasti todella piiloutumaan kun tuolle seinälle olen suunnittelemassa rimaseinää aukeavilla osilla ja se tulee piilottamaan taakseen sekä kenkäkaapiston että autotallin oven syvennyksen, joten on ihan sama minkänäköinen ovi sinne taakse jää.

LASIOVET

KOKOLASIOVET

Pesuhuoneen ja pukutilan väliin tulee täyslasiovi ja saunaan lasiseinä, jossa keskimmäinen osa liukuu sivuun. Ovet tilataan mittatilauksena lasitusliikkeestä kun tällaisia ei tietysti hyllytavarana löydy.

RUUTULASIOVET

Eteisen ja aulan väliseen oveen sekä kotiteatteritilan oveen toivomme näyttävyyttä ja ne toteutetaan metallirunkoisina ruutulasiovina. Yhtäläisyyttä muihin välioviin tulee profiilien värillä joka on siis musta. Valmisovista ei tällaisia löydy, joten myös nämä tilaamme mittatilauksena. Valmistelen parhaillaan tarjouspyyntöä lasiovista ja olen sitä varten piirrellyt naamakuvia ovista.

Kotiteatteritilan oven suhteen pohdin sen toiminnallisuutta pariovena tai yksilehtisenä ovena, jonka molemmin puolin on kiinteä lasiosa. Pariovea puoltaisi se, että ovea pidetään aika paljon auki ja olisi kiva jos aukko olisi reilumman kokoinen. Yksilehtisen oven kiinteä lasiosa taas mahdollistaisi kotiteatterintilan puolelle leveämmän tv-tason.
Lisäksi olen miettinyt ruudutuksen tiheyttä. Tuo isompiruutuinen olisi ehdottomasti ajattomampi, mutta onko vähän "toimistomainen"? Tiheämmässä ruudutus taas tehostuu paremmin. Nämä ruutuovethan ovat tällä hetkellä aikamoinen muotijuttu ja itsekin olen tykännyt niistä jo pitkään. Hieman kuitenkin mietityttää iskeekö minulle kyllästyminen muutamassa vuodessa kun niitä näkee nyt niin paljon. Ja nämä muotijutut kun aina menevät ohi jossain vaiheessa ja sen jälkeen ne vaan osoittavat johonkin tiettyyn aikakauteen ja muuttuvat vanhanaikaisiksi. Kunnes taas 30 vuoden päästä tulevat uudestaan muotiin... Ehkäpä selvitän olisiko ovet mahdollista toteuttaa yhdellä lasiruudulla niin, että ruudutukset tulisivat molemmin puolin sen pintaan ja olisivat kohtuullisen helposti poistettavissa jos alkaa ruudut tökkiä.
Kotiteatteritilan ovivaihtoehdot

Eteisen oveksi pariovi ei ole vaihtoehto kun toinen ovilehti aukeaisi hankalasti portaan tai autotallin oven eteen riippuen kumpaan suuntaan ovi laitetaan aukeamaan. Lisäksi yksittäinen ovilehti jäisi turhan kapeaksi kun tuosta ovesta kuljetaan kuitenkin tosi paljon ja ovea on tarkoitus pitää suljettuna aina.
Ovesta tulee siis yksilehtinen ja sen molemmille sivuille kiinteät ikkunaosat. Tämä ratkaisu mahdollistaa myös eteisen puolella vaatenarikan päätyseinän käytön esimerkiksi naulakolle.
Lähinnä siis testailin tässäkin erilaisia ruudutusvaihtoehtoja. Luonnollisesti molempiin oviin tulee ruudutus samalla tyylillä. Ruudutussuosikkini riippuu ihan kellonajasta ja tuulen suunnasta, joten saa nähdä mihin vaihtoehtoon tässä sitten lopulta päädytään... Kauhean vaikea valita!
Eteisen oven ruudutusvaihtoehtoja

1 kommentti:

  1. Hieno ratkaisu tuo rimaseinä aukeavilla osilla, millä peittää palo-ovi. Oletko tietoinen, että saako palo-ovea peittää? Meillä on myös eteisestä autotalliin johtava palo-ovi mutta emme ole peittäneet ovea. Haluaisin kyllä peittää jos tämä on mahdollista.

    VastaaPoista