sunnuntai 21. heinäkuuta 2019

TASOITELLAAN JA LAATOITELLAAN

Talon rappauksen lisäksi sisällä on ollut täysi tohina päällä pitkän aikaa. Valitettavasti olen ollut niin kiireinen työ- ja raksajuttujen kanssa, että en ole ehtinyt päivittää blogia eri työvaiheista, joten edistystä on tapahtunut roppakaupalla sitten viime kerran ja nyt tuleekin sitten kunnon tilannepläjäys.

Tekniikat ja alakatot on pääosin tehty ja tasoitustyötkin ovat melko pitkällä. Tasoitushommien kanssa on ollut todella tuskainen tie ja tämä on kyllä ollut pitkälti oma vika. Oltiin liian myöhään liikkeellä kyselemässä tasoitusporukkaa ja se johti siihen, että parhaat tekijät oli tietysti jo varattu. Niinpä olemme joutuneet painimaan vähän kokemattomien kanssa ja välillä on meinannut usko loppua. Mitkään aikataulut eivät ole tasoituksen osalta pitäneet ja sen takia jouduimme vaihtamaankin tasoittajaa. Nykyinen tasoitusporukka tekee hyvää jälkeä, mutta olivat alkuun niin kiinni muissa projekteissaan, että meidän työmaalla edistyminen oli hidasta. Nyt kuitenkin alkaa näkymään valoa tunnelin päässä ja pintojen pitäisi olla valmiit parin viikon sisällä (kai?). Tämä Fingerpori kyllä upposi vaikkei meillä nyt sentään juoppoja miehiä ole työmaalla ollut :).

Seinät on tasoitettu ensin kuitulaastilla ja lisäksi ulkoseiniin vedettiin kauttaaltaan verkko. Sen jälkeen vuorossa oli pintatasoite ja hionnat tietysti joka välissä. Pohjamaalikerroksen jälkeen vielä kertaalleen lohkoittain tasoitus ja viimeiseksi pintamaali.

Tein työmaan avuksi huonekortit, joista ilmenee jokaisen huoneen pinnat, varusteet ym. oleellisia tietoja. Kaikki värit ja materiaalit on siis päätetty ja huonekorteista maalarit näkevät mitä tulee mihinkin. Palailen myöhemmin sävyihin ja materiaaleihin kun alkaa olemaan valmiita pintoja nähtävillä.

Tässä kuvia tasoituksen edistymisestä:



Portaan lasikaiteen profiili on upotettu rakenteeseen, joten kaiteesta jää näkyviin ainoastaan lasi.

Keittiön musta tehosteseinä tuo hyvin kontrastia muuten vaaleille pinnoille. Ylimmän kerroksen pinnat olivat ensimmäisenä valmiit, joten kalusteet odottelevat siellä asentamistaan.

Laatoitus on myös käynnissä. Lattialaataksi valitsimme Laattapisteen LPC Concrete sarjan ja värinä white. Ylimmän kerroksen lattioihin ja parvekkeelle tuli 90x90cm kokoinen laatta ja keskikerroksen lattiaan 60x60cm laatta. Portaat ja keskiparveke tehdään myös tuolla 60x60 laatalla, mutta laatan pinta on karheampi niissä. Sauma on 2mm ja teemme lattiarajan listattomasti, joten vaatii huolellisuutta sekä laatoittajalta että tasoittajalta rajapinnassa.

Laatoitus aloitettiin ylimmästä kerroksesta ja sinne tuleva 90x90 laatta vaatii omanlaiset työskentelytavat. Laastia levitetään isolla kammalla lattiaan ja lisäksi laastia laitetaan kevyesti myös laatan alapintaan, jotta saadaan 100%:n kattavuus. Saumausaineena ei isoille laatoille kannata käyttää ihan mitä tahansa, meillä käytetään Miran Z-Fix Excellent laastia, joka soveltuu hyvin suurille laatoille ja meillä sitä käytetään myös pienemmillekin laatoille.


 Laatat ovat melko painavia ja niitä käsitellään imukupeilla.


Tasainen pinta saadaan käyttämällä kiiloja, joilla laatta sidotaan aiemmin laitettuihin laattoihin.




Lattiapistorasian peittyy piiloon samalla laatalla päällystettävällä kannella




Pesu- ja kylpyhuoneiden vesieristykset on tehty ja lattiat laatoitettu. Vesieristys tehtiin Miran tuotteilla, joille on tehty yhteensopivuustesti SBL:n mikrosementin kanssa. Tietääkseni nuo ovat toistaiseksi ainoita tuotteita, joille tuo testi on tehty ja tämähän on luonnollisesti hyvin tärkeä ja Suomessa vaadittukin asia. Seinien mikrosementtejä aloitetaan tekemään ensi viikolla. Mikrosementtipintoihin palaan tarkemmin vielä eri päivityksessä kunhan päästään niiden kanssa pidemmälle.

Pesuhuoneen lattiaan laitoimme Majakiven jokikiveä, josta näkyy pieni kaistale tuossa kuvassa suojauksen ulkopuolella. Kivet saumattiin Ardexin sauma-aineella, joka soveltuu parhaiten noin leveille saumoille.


Asennusvessat on asennettu ja koteloitu ja ensi viikolla ne saavat pintaansa laatoituksen. Kosteuseristys ja lattialaatoitus tehtiin ennen vessan asennusta, jotta mahdollisen vuodon sattuessa vedet eivät pääse rakenteisiin. Kotelointi on tehty Aquapanel-levyllä.



Tekniikat ovat myös melkein valmiit ja maalämpöjärjestelmä on jo käytössä vaikkei näillä keleillä lämmitykselle olekaan tarvetta. Onhan tuo kokonaisuus aikamoinen hässäkkä... Konvektorit on myös asennettu, mutta toistaiseksi talo on pysynyt sen verran viileänä, että emme ole ottaneet niitä vielä käyttöön.


Loppusinetiksi voin ilokseni kertoa, että myös rappaus on valmistunut! Laitan enemmän ulkokuvia kunhan saadaan telineet purettua talon ympäriltä. Tässä kuitenkin esimakuna yksi kuva parvekkeelta, jossa näkyy myös pari viikkoa sitten asennettu kattolasitus sekä valmista laattalattiaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti