maanantai 20. elokuuta 2018

MUSTAVALKOISIA VALINTOJA

Viime viikot olen paininut valkoisen ja mustan sävyjen kanssa. Voisi kuvitella, että kun seinän värin päättää olevan valkoinen, homma on sillä selvä. Näin ei kuitenkaan ihan ole, sillä eiväthän seinät koskaan ole puhtaan valkoisia vaan ne on sävytetty johonkin suuntaan. Maalarille jos sanot, että maalataan jokin valkoisella, oletuksena on yleensä perinteinen maalarinvalkoinen. Maalarinvalkoinenhan on sellaisenaan ihan ok, mutta jos siihen yhdistetään tehdasvalkoiset ikkunan karmit niin lopputulos ei ole paras mahdollinen. Maalarinvalkoinen on taitettu harmaaseen ja esimerkiksi ikkunankarmeissa, väliovissa ja listoissa käytettävä tehdasvalkoinen (koodi NCS S 0502-Y) taas on selkeästi lämpimämpi sävyltään ja näyttää maalarinvalkoisen rinnalla kellertävältä.

Meillä nyt ei olla "ihan" vielä seinien maalausvaiheessa, mutta ikkunat tilataan piakkoin ja karmien värit pitää päättää. Ulkopuolelta kaikki valkoisissa seinissä olevat karmit ovat vaalean harmaat (RR21) ja kellarin harmaissa seinäosuuksissa tummanharmaat. Sisäpuolelta karmit ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta valkoiset. Mutta minkä sävyiset valkoiset? Tämä on vaatinut vähän enemmän pohdiskelua. Jotta kaikki eri sävyt sointuvat mahdollisimman hyvin toisiinsa, vaikuttaa seinien valkoinen sävy karmien sävyn valintaan. Seiniin toivon vaaleampaa ja hieman lämpimämpää sävyä kuin maalarinvalkoinen ja ihanteellista olisi jos ikkunan karmit olisivat samaa sävyä. Tikkurilan tunne-värikartasta löytyy seiniin kivan raikas sävy F497 nimeltään paperi, jota on myös asteen vaaleampana (S503 Lumiukko) ja se sopisi hyvin sisäkattoihin. Toinen vaihtoehto on Tikkurilan valkoinen, jonka Tikkurilan värisuunnittelijat ovat kehittäneet nimenomaan sopimaan tehdasvalkoisten tuotteiden kanssa. Jostain syystä minun silmiini tuo paperi sopii kuitenkin tehdasvalkoisen kanssa paremmin! Se on mielestäni sävyltään lähempänä, mutta hieman vaaleampana. Tämä aiheutti itsessäni sen verran ihmetystä, että halusin mielipiteelleni vahvistusta ja pidin koko perheellemme gallupin, jossa vertailtiin tehdasvalkoista noihin muihin sävyihin. Gallupin yksimielinen lopputulos oli, että tuo paperi toimii parhaiten! Luotan siis omaan fiilikseeni ja sivuutan väriasiantuntijoiden mielipiteen valitsemalla sävyksi paperin. Yksinkertaisintahan olisi ottaa karmit saman sävyisinä, mutta tästä tulisi ikkunapakettiin n.10% lisähintaa. Tehdastuotteissa RR-värit ovat ns. vakiovärejä, jonka saa ilman lisähintaa (tuon tehdasvalkoisen lisäksi). RR-kartassa on kuitenkin vain 1 valkoinen ja se on vielä harmaampi kuin maalarinvalkoinen. RAL-värikartan väreistä sen sijaan tulee ainoastaan 95€ lisäkulu per tilaus. Tuosta kartasta löytyy enemmän valkoisen sävyjä ja mielestäni paperin kanssa hyvin yhteensopiva sävy (RAL9003), joten se tuli valituksi.

Kuvassa vasemmalla ylhäällä Tikkurilan valkoinen (todellisuudessa vähän lämpimämpi), oikealla ylhäällä maalarin valkoinen, vasemmalla alhaalla paperi, keskellä T1714 joka on sama kuin tehdasvalkoinen ja päällimmäisenä RAL9003. Kuvassa värisävyt eivät valitettavasti toistu ihan samana kuin luonnossa, mutta tästä näkee hyvin tehdasvalkoisen kellertävyyden.


Valkoisen lisäksi olen pohdiskellut myös toista ääripäätä eli mustan ja harmaan sävyjä. Mainitsinkin muutamasta poikkeusikkunasta ja ne ovat kellarin saunaosaston ja tv-tilan ikkunat sekä keittiön nauhaikkuna. Niiden on tarkoitus olla myös sisäpuolelta tumman harmaat/mustat  ja kellarin osalta sama sävy olisi sekä sisä- että ulkopuolella. Yleisimmin käytetty tumman harmaa RR-väri (RR23) on poissuljettu, koska se on liian vaalea ja taittaa hieman siniseen puhtaan harmaan rinnalla. Niinpä käännyin taas RAL-värikartan puoleen. Parhaimmat vaihtoehdot ovat RAL9004, joka on tumman harmaa ja musta RAL9005. Ulkoseinän väri kellariosuudella on mahdollisimman tumman harmaa, mutta ei musta ja siihen uppoaisi paremmin tuo 9004. Sisäpuolella taas väriä määrittää esimerkiksi tv-tilan kiintokalusteet, jotka ovat mustat, pesuhuoneen musta laattaseinä ja keittiön musta tehosteseinä ja niihin istuisi paremmin 9005. Tummien ikkunoiden karmien värivalinnassa on siis tehtävä kompromissi sisä- ja ulkopuolen välillä. Koska tuo musta miellyttää enemmän silmääni niin sillä mennään. Etuna on myös se, että samalla värillä voidaan tehdä väliovet sekä pääovi ja lisäksi ikkunapellit löytyy vakiona RR-värissä 33, joka on vastaava kuin tuo RAL9005.

Alimmaisena RAL9005, keskimmäisenä RAL9004 ja päällimmäisenä vertailun vuoksi RAL7024, joka vastaa RR23 tumman harmaata.
 
Yleisesti ottaen talojen värityksessä haasteellisimmat värit ovat ehdottomasti valkoinen, harmaa ja ruskea. Valkoisen kanssa on nuo yhteensopivuusongelmat. Harmaat taas taittavat helposti joko siniseen tai ruskeaan, puhtaan harmaita sävyjä on hirmu vähän värikartoissa. Tummanruskean sävyt taas taittavat helposti punaiseen. Itsekin valitsin ensimmäisen talomme tehosteväriksi mielestäni hyvän ruskean ja kun sillä maalattiin koemaalaus se näyttikin ihan punaiselta! Vaaleamman ruskeat taas ovat yksinkertaisesti melko rumia. Vai mitä olette mieltä näistä RAL-vaihtoehdoista?

 

Värin valinnan tekee hankalaksi myös se, että sitä on vaikea arvioida värikarttojen pienistä plänteistä. Suurempana pintana ja luonnonvalossa ne voivat näyttää ihan toisenlaisilta. Siksi esimerkiksi julkisivuväriä valitessa kannattaa ehdottomasti tehdä muutamasta mieleisestään väristä koemaalaus/-rappaus ja lisätä rinnalle mahdolliset muut julkisivuvärit, että näkee myös miten värit sointuvat ja vaikuttavat toisiinsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti